sWEEDens Future.

En Informativ och debatt-inriktad blogg rörande cannabis och cannabisförbudet.

Myt nummer 1. Haschpsykos.

Kategori: Allmänt

Myt nummer 1: Haschpsykos
 
"Röker du cannabis, kommer du drabbas utav en Haschpsykos"
 

Att cannabis skulle trigga en såkallad psykos är en långdragen myt. Själva symptomen för en "Haschpsykos"
är dessamma som effekterna som att röka cannabis, iallafall om man har rökt mycket. För att spränga den här myten yttligare så finns endast ordet hashpsykos i det svenska språket.
 
Om vi skulle säga som så att cannabis verkligen skapade en psykos. Skulle vi idag ha extremt mycket psykotiska människor, eftersom att cannabisbruket ökar lavinartat, men så är inte fallet. Vi ser inte idag fler personer med psykotiska-problem än vad vi gjorde förut. Sverige och t.ex. Japan som har relativt låg cannabisanvändning, skulle knappt ha några psykotiskamänniskor alls och t.ex. USA och Kanada skulle ha extremt många. Men det ser ungefär lika ut bland länder med hög cannabiskonsumtion kontra länder med låg cannabiskonsumtion. 

Man vet att det idag är en dubbelt så stor risk att drabbas av schizofreni som cannabisrökare, ett påstående som har många brister. Det är ungefär 800st som insjuknar i schizofreni varje år. 80 stycken av de sägs bruka cannabis. Man vet dock inte om det har en direkt koppling till cannabisbruket eller om personen skulle ha fått schizofreni ändå, och att de bara råkade vara så att de rökte cannabis, man vet inte heller hur många procent av de 80 stycken som självmedicinerar sig med cannabis, mot sina besvär. 
 
Men om vi säger att det varje år insjuknade 80 stycken i schizofreni, som var 100% orsakat av cannabis:
2010 var det 900 000 svenskar mellan åldrarna 16-84 som brukat cannabis. Vilket är ungefär 0.0001% av människorna. Men siffran 900000 stämmer inte, för det första vet man att användningen har ökat med så mycket som 100% det senaste året på vissa håll, vilket gör att 2010's siffor är ganska utdaterade. För det andra är en sådan här uträkning oförlitlig då man inte kan räkna med att folk svarar sanningsenligt då att röka cannabis är en olaglig handling. 
 
/sWEEDens Future.
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Swän säger:

    Mycket bra inlägg. Ville bara tillägga lite grejer.


    "Svensk forskning säger att man får psykos av att röka hasch, Delvis har dom rätt men det dom inte säger är hur länge den varar eller vad en haschpsykos är.

    Exakt som med alla sinnesförändrandre droger så hamnar man i psykotiska tillstånd. Som med cigaretter. Det psykotiska tillståndet av cigaretter hamnar du i när man börjar röka cigaretter. Kallas även "NIKOTIN RUS." Men sen så vänjer sig kroppen vid detta psykotiska tillstånd så man märker inte av det efter ett tag.

    Kaffe ger dig också ett psykotiskt tillstånd av upprymndhet och extra energi. Sen när detta ruset lägger sig så går man tillbaka till "ursprungsmänniskan."

    Hasch är en psykisk drog vilket påverkar nerverna och är centralstimulerande vilket gör att du får ett extremt välbehag och lycka av. Du kan även dämpa smärta med det men inte ta bort. Och under tiden du är under hasch ruset så är du i en PSYKOS. som med alla andra droger.

    alkohol är en av dom värsta psykotiska tillstånden du kan vara i där du till och med kan gå in i trans "black out" men kan ändå vara fullt fysisk aktiv."

    Så det regeringen har get propaganda på är ett rus. Men dom har inte kunnat förklara detta på ett vettigt sätt för allmänheten utan att sätta skräck i tobak, koffein och alkohol användning.

    PS hasch kan inte få dig att se saker eller höra saker. Det är bara du som nojjar.

    2013-10-08 | 11:12:58
  • Bushman säger:

    Nja, enligt min erfarenhet så hjälper cb bättre mot min smärta än de opiater som läkarna skriver ut åt mig.
    Det är dessutom antiinflammatorisk och muskelavslappnande, vilket opiaterna inte är.
    Måste dessutom ta mer än ett preparat mot smärtan för att få tillräcklig smärtlindring för att kunna leva drägligt.
    Hade cb varit legalt hade jag bara använt det.
    Som det är nu har jag bara provat ett par ggr för att se om det stämde och det gör det. Behövde inte ens röka så mkt att jag blev särskilt påverkad.

    2013-10-14 | 08:55:49

Kommentera inlägget här: